Stare de agregare |
Culoare |
Miros |
Gust |
Lichida |
Incolor |
Inodor |
Insipid |
Pt |
Pf |
Densitatea la 4°C |
Conductibilitate electrică |
0°C |
100°C |
1g/cm3 |
izolator |
Cele două temperaturi extreme ale apei, de solidificare respectiv de fierbere la presiune normală, constituie 0°C şi 100°C în scara Celsius.
Apa este lichidă într-un interval mare de temperatură (0°C şi 100°C). Această anomalie este atribuită asocierii moleculelor de apă prin legături de hidrogen.
Densitatea apei variază în funcţie de temperatură:
t°C |
0 |
4 |
10 |
15 |
20 |
r (g/cm3) |
0,9998 |
1,0000 |
0,9997 |
0,9991 |
0,9982 |
La îngheţare se formează o a doua legătură de hidrogen la atomul de oxigen, motiv pentru care gheaţa are o structură afânată care determină creşterea volumului şi scăderea densităţii.
Prin îngheţare apa îşi măreşte volumul cu 9%. Aşa se explica de ce se sparg conductele, cazanele, sticlele când îngheaţă apa în ele şi de ce se crapă pietrele de ger. Majoritatea lichidelor îşi măresc volumul de solidificare. Se ştie că la +40°C apa are rmax= 1 g/cm3;
Apa în stare de vapori este formată din molecule libere.